Friday, December 17, 2010

Cara Mengatasi Rambut Style Penyapu

CARA MENGATASI


PERTAMA
Cuci rambut uols 2 hari sekali. Bukan 2 kali sehari. Guna syampu yang sesuai ya tuan-tuan dan puan-puan.


KEDUA
Bila guna perapi, pastikan tak kena kulit kepala. Just pakai kat hujung je.


KETIGA
Amalkan pemakaian hair mask at least 2 minggu sekali untuk memperbaiki rambut yang rosak.


KEEMPAT
Keringkan rambut dengan menggunakan tuala. Balut ramvut dengan tuala seketika. Jangan pegi balut rambut tu sehari pulak, kang busuk rambut uols tu..



ELAKKAN...


Elakkan menggunakan pengering rambut terlalu panas.


Jangan buat rebonding @ kerintingkan rambut sendiri. Homemade rebonding lah katakan.. Sila pegi salon ye..  Jangan nak memandai buat sendiri. Ingat uols tu terror sangat ke? Teknik yang salah boleh jugak menyebabkan rambut rapuh. Dan yang paling penting, cari salon yang betul-betul pekerjanya dah profesional. Kalau tak, sama je dengan buat rebonding @ kerinting rambut kat rumah.


Masa keringkan rambut dengan tuala tu, jangan geselkan rambut pada tuala. Nanti rambut putus.


Elakkan guna sikat yang bergigi halus. Gunakanlah sikat yang bergigi jarang. Ni terutamanya untuk rambut panjang atau rambut ala-ala Ezlynn.


No comments:

Post a Comment