Thursday, January 20, 2011

Yeah.. Perlu beradab jugak ye bila nak buang saham.


Assalamualaikum..

Hi hello everyone.. Long time no update huh.. Yeah I know. A bit lazy to update. No idea. Go through the same thing everyday. Bored. That's all I can say right now.

Hari tu, saya and housemate tengah story story, entah macam mana terkeluar bab adab masuk tandas.  Then my friend tu kata lah, masuk toilet kena cover up your head. Yeah I agree. Hah uols tutup ke tak kepala tu? Eleh.. Ngaku jelah kalau tak tutup tu. Bukan apa, its just when we talk a lot with other people, sometimes we just realize that so many thing that we do not know about. Akan sedar bahawa banyak perkara yang kita anggap remeh tapi sebenarnya penting.

For example, adab masuk tandas kan. Dulu masa zaman kejahiliahan saya *wah ayat ngko*, saya ambil mudah je pasal keluar masuk tandas ni. Tapi bila dah tahu adabnya, kena lah ikut sebab tandas tu kan rumah syaiton.


Baca doa sebelum masuk tandas.
Jangan pulak dah masuk baru nak pegi baca doa. Kan dalam doa tu ada nama Allah. So, tak elok lah kalau sebut nama Allah dalam tandas.

Maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada jin-jin jantan dan betina. Aku berlindung kepadaMu daripada kekotoran najis yang keji dan yang mengkejikan, iaitu syaitan yang terkutuk.

*ruminya - Allah Humma Inni “Auuzubika Minal Khubsi Wal Khobais


Masuk dengan kaki kiri dan keluar dengan kaki kanan.

Cover up your head.
Kakak member saya kata kalau masuk tandas tak tutup kepala, nanti hilang
 la ilmu-ilmu yang kita dah study tadi. (maknanya sebelum masuk tandas la)

Tak payah nak cakap cakap dalam tandas. Just quiet. Ok ni more kepada yang
suka bawa masuk handphone dalam tandas.  Kok ye pun tengah mesej-mesej
takyah lah nak bawak  sekali handphone tu. Over tau...

Jangan bawa kalimah, hadis ataupun al-Quran ke dalam tandas. Hish..
Even buku. Tak perlu lah...

Jangan mandi telanjang. Ok this is important sebab even kita tak buat
benda-benda yang tak elok pun, syaiton akan suka kat kita sebab selalu tengok
kita mandi. Haha..
So, girls especially pakai la pape yang boleh cover badan tu.
Walaupun tak ada orang nampak, syaiton & jin nampak.

Jangan makan atau minum. Eh selera pulak uols kan...

Jangan kencing berdiri !! Hep!

Jangan...

Jangan...

Jangan...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jangan melihat najis mahupun kemaluan anda.
(What does it for?)

Jangan menghadap kiblat.

Berdehem selepas buang air kecil. Ehem ehem. Macam tu la.....

Toksah nak buat konsert ye masa sedang membuang saham. Ok, no concert please.

Bila nak keluar, baca doa.


Maksudnya : 
Segala puji dari Allah yang telah melenyapkan daripadaku apa yang menggangguku dan mengekalkan apa yang bermanfaat buatku.





Sekian, terima kasih.
.

2 comments:

  1. xpenah tau pon kena berdehem slps buang air kecil...untuk ape ye?...bole trgkan x?

    ReplyDelete
  2. tak pernah tau ke? sebelum ni ade gak dengar pasal ni tapi tak tahu apa tujuannya.

    cuba tengok website ni http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/24/berdehem-selepas-kencing/

    ReplyDelete