Saturday, February 26, 2011

Stress when it comes to March and April !


Assalamualaikum.



Hey hey what's up yall... Wacca doin'..? Ececeh.. Otai pulak. Saje melayan kesewelan saya ni sebab tengah stress. Oh stress! Lecturer saya kata stress ni bagus. Huh is it really? Apa-apa jelah. Hoi ! Koje ekau melambak boleh lagi ekau berblogging ye.. Ala rilex la.. Hilangkan stress kejap.



Currently I am preparing for my PRESENTATION 1, BEL 492. I am going to talk about ASTHMA. Hey do you really know about asthma? Heh I know lah a little bit. Basically lah.. With a few research I think I can do it. I mean memorizing the text (Oh...... T__T) Ala rilex la... Just for 5 minutes presentation. What do you afraid of..? Ceh cakap senang. Diam lah!



Ok then going to have Financial Market and Institution, FIN536 TEST ! And for the same day. Yeah..! Now I am going to learn all the thing that I hate the most. OK FINE! You have to face it. Oh it is so good to be in Cosmopoint during my diploma. Ok ok back to reality.



The same day also. Mandarin QUIZ. With some Mandarin word like this



(nián) means YEAR

(yuè) means MONTH

(hao) means DAY




Ok sudah. Nak sambung buat kerja nih.




Bye bye people.












KataSaya
Macam nilah student. Stress bila dah nak habis semester.




Thursday, February 24, 2011

Chocolate Muffin Puan Olynn Best Sangat !


Asalamualaikum.



Memang tahu-tahu je saya suka kek dan sewaktu dengannya. Hari tu member saya si Fairuz tanya pasal muffin coklat. Sedap ke tak. Mula-mula pelik gak tetiba tanya muffin coklat sedap ke tak, tah bila masa pulak aku makan muffin coklat nih. Rupanya dia nak tanya suka tak muffin coklat. Agagaga apoda.. Lepas tu kan dia kan dia kan dia kan anta muffin coklat yang Puan Olynn buat.



Mula tu ingat dia main-main. Lepas tu mintak alamat siap. Wah memang betol nak anta. Lepas tu kan kite pegi amek la semalam. Dalam kereta lagi kita dengan rakusnya bukak kotak tu. Lepas tu kan kita nampak la ape bulat-bulat warna cokolat. Rupanya ini..





Akhirnya dapat jugak rasa air tangan Puan Olynn. Ekeke.. Serious sedap dow..  Tak tipu. Tak caya pegi la order. Pegi cepat..



Ok nak pegi sambung makan muffin. Lalala ~











KataSaya
Kalau nak bertunang ke boleh la mintak Puan Olynn buatkan kek. Kan Puan Olynn kan....

Tuesday, February 22, 2011

Cheetah baru saya


Petang tadi lepas pegi main bowling kat KB Mall, balik rumah je badan sakit-sakit. Mana taknya, pukul 11 pagi pegi bantai main bowling jugak. Mentang-mentang lah ada gap pukul 10-12. Tak tahu nak buat apa, maka saya & 4 orang kawan pegi main bowling. Tengah offer pulak tu. RM 2 per person sebelum pukul 2 petang. Hehe..


Ok then petang pulak ada class ko-ko bowling tu lah.. Haih.. Lepas tu lepas habiskan 2 game *tamak betol nak main sampai 2 game*, pegi la ambil 420 saya tu. T__T .. 


Excited gile macam tak pernah ada je. Agagaga..


Dan rasa macam terang sekejap dunia bila pakai itu. Wah...





They give me free 2 spectacle frames. Hehe



Sunday, February 20, 2011

Suka suka sangat lah...


Assalamualaikum. 

Heh heh heh class QMT pagi tadi ada Test 1. Nak dijadikan cerita, baru semalam start study. Study macam otak ni cepat pick up je. Bila dah malam, masih tak dapat cari penyelesaian untuk beberapa soalan mulalah nak menangis segala. Tulah, nak buat macamana, nak kata pandai sangat tak la. Tapi bila belajar ni, kena 2 3 @ 4 kali tenung kertas tu baru boleh faham. Lampi siket!

Buat pertama kalinya pegi Test untuk semester ni. Cuak gile. Hoi.. 2 chapter aje. Heh? Rasanya masa Prof ajar kat depan 2 chapter tu, saya tidur kat belakang. Untuk chapter 2, tidur sebab malamnya balik lewat sebab pegi Machang ada AGM D'Fund. Sampai KB pukul 1 jugak. tidur lambat + class yang berderet siangnya. Ok untuk chapter yang kedua, tidur lagi. Ngantuk gile doh... Haih kau memang ngantuk setiap kali masuk class QMT.

Tapi mujur gop bules jawab Test sakni. Ekeke.. Alhamdulillah. Maka berakhirlah Test 1 untuk QMT.
Yay!!
(And you guys don't know that my lecturer helps a lot by write down the formula on the white board)










KataSaya
Tiba-tiba teringat daging goreng bawang yang Kak Hanis buat tadi. Nyum3



Monday, February 14, 2011

Hari Malang Saya T.T


Assalamualaikum.

Semalam masa saya turun kereta nak pergi beli topup, entah macamana handphone saya boleh tercicir pulak. Dah balik rumah baru perasan sebab cari handphone nak topup.  Cari-cari merata tapi tak jumpa.  Housemate saya si Zaty & Alie call banyak kali tapi off. Ingatkan bateri kong. Tapi tiba-tiba housemate saya, Zaty kata "Nana! Ni dapat call!" Saya dengan excitednya dok tercongok depan dia. Tapi lepas tu call lagi tapi tak dapat dah. Then Ernie kata, "Aku rasa orang amek tu. Takkan tiba-tiba je dapat call. Kalau bateri kong mesti tak dapat call langsung.""



Then sekarang saya macam orang dulu-dulu la tak pakai handphone. Baru je kemarin pergi Focus Point nak beli spek baru. Nampaknya hasrat saya terpaksa dibatalkan. So pada sapa-sapa yang nak contact saya, silalah ke FACEBOOK saya.

Takpe lah Nana. Sabar je. Nak cari duit sekarang macam la ada orang yang murah hati sangat nak bagi. Sabo je la nox...








KataSaya
Handphone tak sampai setahun dah mintak baru.



Thursday, February 10, 2011

Ehehe.. Jadilah pulak (^_^)

Assalamualaikum. Untuk makan tengahari hari ni, saya dengan Aliya a.k.a Alie (nama timang timangan dia. har3) dok godek-godek dapur fikir nak masak apa.




Dan semalam saya & Alie pi Tesco beli lauk lepas habis class. Ikan selar kuning, ikan cencaru, ayam & sayur. Then ada pulak aluminium foil kat dalam kabinet dapur tu. Maka kami pun sepakat nak buat ikan bakar. Wah gitu.. Macam pandai je kau ye. Hey jangan pandai I sebelah mata ye. Ehem ehem.

Maka, dengan tawakalnya saya pun buatlah. Gedebak gedebuk gedebak gedebuk.. Dan jadilah, taraaaa.....!!




Saya buat macam ni :

2 ekor ikan cencaru (siang lah dulu sebelum perap kejap dengan air asam jawa, tak nak kasi hanyir je)
2 ulas bawang merah
3 - 4 ulas bawang putih
2cm halia
1 batang serai (tapi resepi kat atas tu tak letak sebab lupa nak beli)
4 cili padi
Garam
Gula
Limau nipis
Aluminium foil @ daun pisang

Lepas tu :

Tumbuk semua bahan tu. Letak garam dan gula. Rasa lah sikit kan pakai jari takut takut termasin sangat kan.. Lepas tu saya perah sikit limau nipis tu. Then, lumurkan bahan-bahan tadi pada ikan. Sumbat sikit dalam perut ikan tu. Balut dengan aluminium foil. Kalau kat rumah, ayah saya guna daun pisang.

Lepas tu letak la atas pan. Guna api kecil ye.

Selamat mencoba.

Wednesday, February 9, 2011

Sibuk sangat agaknya..



Heh lama sudah tak update blog ni. Dah seminggu kot. Bila dah duduk rumah sewa ni nak on laptop pun punya lah malas. Balik class dah penat, rehat. Then malam nak kena study (even I feel so so so hard to do it). Since I went into the Financial Market and Institution, just feel like I don't know anything about the subject. Feel happy go to the class just because the lecturer likes to tell stories. Hah sangat seronok ye..


Tapi bila dah naik cuti ni, banyaknye kerja... Assignment lagi, Presentation lagi, skrip Mandarin tak buat lagi ni. Kerja oh kerja..




*sedang tak rajin nak tulis panjang-panjang sebab nak kena wat note Research Methodology*



Tuesday, February 1, 2011

Lagi Banjir Di Segamat. Sekarang Banjir Di Buloh Kasap Pula


Lepas air surut dekat bandar Segamat, air tu mai pulak kat Buloh Kasap. Haih.. Petang tadi pi tengok lagi keadaan banjir. Ada yang dah surut. Ada jalan yang masih tokleh lalu lagi. Ramai tengah sibok bersihkan rumah. Saya rasa sedih tengok keadaan rumah mangsa banjir. Habis semua barang kena angkut keluar nak basuh rumah. Syukur saya sebab rumah saya masih selamat dari bencana tu.


Air surut sikit kat Kg. Tengah





Buloh Kasap




Jambatan putus kat Buloh Kasap

Ni padang bola

Jalan ke Gemas







Air sungai Buloh Kasap. Wohaa!


Masuk dalam ni ke Kg. Kuala Paya



Jalan ke Kg. Tengah


Tengok kedai makan tu tenggelam sudah..

Ni pun sama


Ni sipi sipi dari jambatan kedua nak pi bandar Segamat



Jalan Genuang

Bandar Utama




Diorang tengah bersihkan rumah

Kat bandar. Kesan banjir.



Sampah yang bergelimpangan

Yang ni serius aku sedih. OTN ni habis sudah. Kedai jual barang buat kek.


Ni kawasan Kg. Jawa



5 gambar kat bawah ni masjid Kg. Jawa


Teruk pagar masjid ni sebab arus deras sangat




Lepas ni senang la nak kutip sampah sebab sampah dah tersangkut kat pagar sekolah ni.



Sini kawasan lapang je sebenarnya.


Kat Kg. Jawa




Sekolah Kg. Jawa ni jadi tempat tinggal sementara mangsa banjir