Thursday, July 19, 2012

Sahaja aku berpuasa...


Assalamualaikum semua. Selamat pagi (^_^)

Esok kita akan menyambut bulan Ramadan. Sekejap je dah nak puasa. Rasa macam baru je habis raya. Heh heh heh harap bulan puasa kali ini membawa seribu kebaikan kepada semua. Amin ya robbal alamin.

Baju raya dah siap, rumah dah kemas dah. Cepat tak cepat tak? Biskut raya je tak buat lagi. Tak boleh buat awal sangat nanti habis.

Malam ni dah boleh pergi terawih. Hoyeah! Kalau kita betul-betul menghayati keindahan Ramadan dan manisnya malam Lailatul Qadar, boleh menitis air mata ni. Subhanallah. Tak rugi pun bangun tengah malam untuk beribadat kepada Allah. Perbanyakkan amal di bulan yang penuh keberkatan ini. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Saya mohon ampun dan maaf kepada semua umat manusia di dunia ini jika apa-apa saja perbuatan dan percakapan saya menyinggung hati mana-mana pihak.




Monday, July 16, 2012

Si Bujang Lapok

Assalamualaikum..


Sekian lama rasanya tak update blog. Berbulan-bulan sudah. I'm not having the right time to write. Sorry!


So, the new life begins. I have already finished my last exam 3 days ago. Heaven giler rasa! Woot woot! I am going to start my practical training at the end of this month. Kat Segamat. Oh yeah.. Sekali lagi heaven sebab dapat duduk rumah sendiri. Tak perlu mengidam lagi nak makan buah durian & pulasan kat kebun Tok Yah!


My Cik Mon a.k.a Moni had delivered her baby a couple of weeks ago and the kitten was so comel. Sangat adorable. Alolo... Balik rumah je terus cari Si Tomok *future name utk dia in case it is a male. hahaha*



Lepas ni ada geng nak gadoh. Oh sangat rindu nak gadoh dengan Adeeb.. Gonna miss him very much!


Rindu my classmates also T.T


Goodbye Kelantan. See you next time.


Saturday, April 14, 2012

Tudung Oh Tudung!



Assalamualaikum.


Nowdays, ramai dah rasanya artis-artis kita dah buat penghijrahan. Yang terkeluar dari mulut cuma 'Alhamdulillah'.. Mungkin sudah sampai hidayah dariNya. Lepas ni kita berdoa supaya benda tu kekal dalam diri mereka.


Tadi tengok Propaganza, they had an interview with Natasha Hudson. And she's wearing hijab. And I was like 'Eh she's wearing hijab?' Then when the host tanya 'Ni memang pakai tudung or pakai tudung sebab baru lepas balik umrah?' Then she said she she was permanently wearing hijab. Alhamdulillah.. 


natasha

Bermula dengan Wardina Saffiyah, then Irma Hasmie kalau tak silap. I really solute Wardina as the role model of muslimah zaman sekarang. Penghijrahan Diana Amir pun rasanya satu berita hot satu ketika dulu. Ramai yang terkejut dan sangat gembira bila dengar berita Diana Amir berhijrah memakai tudung. Tapi yang sedihnya, filem dia yang baru keluar tu 3 Temujanji, dia masih tak bertudung.

Catriona Rose, cerita disebalik dia pakai tudung menarik. It was so sudden. Alhamdulillah. Daphine Iking, she converted into Islam after get married with a Malay guy, and of course she's wearing hijab as well.

Eh ramai lagi sebenarnya. Tapi malas nak tulis lagi. Hehehe.. Apa yang penting kita semua doakan supaya ramai lagi artis-artis wanita kita yang ikut macam artis-artis kita yang dah berhijrah tu. Jangan dalam filem je bertudung litup bukan main.. Pakai tudung sebab ikut skrip, tapi tak takut hukum Allah ke kan?

So, saya mendoakan semua wanita-wanita Islam dan juga diri sendiri supaya Allah tetapkan hati kita ke jalanNya. Kita kena selalu ingat mati supaya kita tak alpa. Dunia ni kejap je, mana tahu esok ke kejap lagi ke Allah nak tarik nyawa kita. Apa lah kita nak bawa nak jumpa Dia kan berbanding dengan nikmat yang tak terkira yang Dia bagi kita. Islam is great and there is no reason to disobey Allah, right?



Wednesday, April 11, 2012

Siapa Ariel Sharon?



Beliau merupakan bekas Perdana Menteri dan pemimpin tentera Israel. Beliau dilahirkan pada 27 Februari 1928 di Kfar Malal. Beliau telah berkhidmat di Israel Defense Forces (IDF) selama 25 tahun dan memegang jawatan Major-General. Beliau juga berkelulusan LL.B Undang-Undang di University Hebrew Baitulmuqaddis pada tahun 1962.


Beliau adalah pemimpin yang sangat kejam suatu ketika dahulu. Sepanjang tempoh beliau menjadi Perdana Menteri, banyak air mata yang telah mengalir kerana kezalimannya. Dia telah merosakkan bumi Palestine. Beliau juga bertanggungjawab di atas kematian ramai kanak-kanak yang tidak berdosa dan juga pejuang-pejuang Islam. 


Dalam satu akhbar terbesar di Belanda, seorang Yahudi-Belanda iaitu George Sluizer telah menyatakan bahawa dia menyaksikan dengan mata kepala sendiri dua warga Palestin ditembak mati dengan pistol dari jarak dekat oleh Ariel Sharon pada tahun 1982 berhampiran kem pelarian Sabra-Shatilla.


"Saya bertemu dengan Sharon dan melihat dia membunuh dua anak dari jarak 10 meter di depan mata saya" kata Sluizer. Sluizer mengingati kejadian ini pada November 1982, ketika Sharon menjadi menteri pertahanan Israel. 


Peristiwa pembunuhan dan penyembelihan beramai-ramai rakyat Palestin di kem pelarian Sabra-Shatilla itu tidak mungkin akan dilupakan dalam sejarah kemanusiaan. Serangan selama 3 hari itu telah mengorbankan seramai 3500 orang rakyat Palestin. 


Pada tahun 2001, Mahkamah Tinggi Belgium mahu membicarakan kes jenayah perang ke atas Sharon yang juga berbangsa Belgium, tetapi Israel menuduh tindakan itu berbau politik. Apabila kes itu didiamkan, seolah-olah tiada kekejaman yang berlaku dan kes itu lenyap begitu saja.


Sharon yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri dari bulan Mac 2001 hingga April 2006 namun kemudaia todak dapat menjalankan tugas-tugasnya selepas jatuh sakit akibat angin ahmar pada 4 Januari 2006. Pada awalnya beliau berada dalam keadaan koma sebelum mampu membuka mata. Tetapi sejak dari itu beliau tidak ubah seperti mayat hidup. Hanya matanya yang terbuka dan boleh memberi isyarat namun tidak boleh menggerakkan badan.


Doktor yang merawat beliau, Solomo Segav memberitahu, keadaan dan kesihatan Sharon yang hanya terbaring di katil hospital sejak beberapa tahun lalu sukar diramal. Sehingga kini Sharon masih hidup kerana degupan jantung dan tekanan darahnya masih bergerak seperti manusia normal.


Dan hari ini, Sharon bagaikan mayat hidup selepas beberapa tahun koma. Sehinggakan media di seluruh dunia terutamanya media barat berasa malu untuk menerbitkan gambar-gambar keadaan Sharon yang ada pada hari ini. 




Tiada yang mustahil. Mungkin inilah yang harus ditelan oleh Sharon di atas ribuan nyawa dan kezaliman yang dilakukan selama ini ke atas rakyat Palestin.


Kini Sharon yang berusia 84 tahun dikatakan mempunyai berat sekitar 15 kg sahaja. Solomo Segav mengatakan Sharon akan terus koma sehingga umur 90 tahun atas beberapa kajian yang telah dibuat.


Wallahualam.



Wordless Wednesday: Cool snake bite

Saturday, April 7, 2012

Rant on zaman persekolahan (part 2)



Assalamualaikum..


Sapa dulu masa sekolah-sekolah pernah pakai plastik kat tudung? Konon nak bagi shape cantik sikit lah pada tudung tu. Kemon kemon ngaku jelah.. Masa zaman tu memang famous betul trend macam tu. Yang tengah menaip ni pun tak terkecuali. Ok korang mesti nak gelakkan aku kan.. K fine. 


Yang paling lucunya bila kita pakai bendealah tu, kita takkan sedar punya benda tu kadang-kadang terkeluar sikit dari tudung. Last saya pakai masa form 1. Then I forbidden myself from pakai that kind of thing because of one incident. So annoying ok. 


Petang tu *masa form 1* ada latihan untuk hari sukan kat sekolah. I masa dulu atlet kan, tiap-tiap petang kena la buat stretching sikit kasi fit. Sekarang je tak. Naik UiTM baru tingkat tiga dah mengah-mengah macam orang lari 200 meter. Pancit. Then dah sudah main lari-lari tu, ada lah sorang cikgu perempuan ni tegur masa kami nak balik tu, "Eh Syazana, helmet kamu terkeluar tu". Masa tu saya macam tak dapat tangkap lagi ape kebende lah cikgu ni helmet-helmet pulak. Bila masa pulak aku pakai helmet. Then bila dah perasan, demmit! Ramai pulak orang masa tu. Boleh pulak kan.. Rasa macam nak korek tanah masukkan kepala. Malu den toksah cerite lah. Sejak hari tu dah tak guna dah plastik-plastik bagai. 




Masa sekolah tadika dulu saya mempunyai perangai yang pelik gaban. Malas nak pegi sekolah. Padahal kalau nak diikutkan zaman tadika adalah zaman yang paling menggembirakan sebab boleh main gelongsor & buaian. Bila dah besar ni main buaian aje kene hambat dengan orang majlis perbandaran.


Ok anyway, dulu pagi-pagi masa mama hantar saya kat rumah mak, kalau datang angau malas nak pegi sekolah tu mulalah bagi macam-macam alasan sebab tanak pi sekolah. Contohnye, "Mak, kite sakite perot ni.." ataupun "Mak, kite demam lah" mahupun "Mak, kite sakit kepala ni". Suami mak iaitu Pak Long sampai tanya, "Nana hari ni sakit apa?" Oleh sebab masa kecik-kecik dulu tersangat lah jahil kuasa dua ribu lapan ratu empat puluh satu, saya buat bodoh jelah. Sampai satu hari tu tekantoi sakit kepala yang sebenarnya tak. Lepas tu kena marah dengan Along. Sejak kejadian tu tak ponteng dah. Hahaha..



Ok ok saya tahu memang orang akan gelak dengan sejarah zaman sekolah masing-masing. Eleh toksah la nak buat tak tahu.. Tu ade je tu yang tengah sengeh-sengeh kan? Ececeh..

Rasanya kalau nak dicomparekan dengan adik-adik saya yang lain, saya lah yang paling suke cari pasal. Hahaha.. Ok ape, at least ada jugak benda nak share dengan uols kan.. 

Ha ok lah, nak iron baju nak pi kelas sat lagi. Jangan lupe bace blog mak jemah untuk entri akan datang okay.. Uooollsss...

Wednesday, April 4, 2012

Rant on zaman persekolahan (part 1)



Assalamualaikum..


Bila cakap pasal kawan, tak semestinya kita kena ada kawan yang superstrong macam Stonecold Steve Austin ataupun The Rock. Jugak tak semestinya kawan kita tu seorang yang popular macam budak Mass Com, boleh lah tumpang populariti. *eh tak tak.. ni tiru Vanila Coklat je* Tak pun macam Regina George dalam Mean Girl. Gile jahat. Ok boleh jugak jadi jahat macam tu sebenarnya so that orang gerun sikit and you will get some respect from junior. Muahahaha..


Ok lupakan pasal Regina George yang jahat. Berbalik kepada dunia sebenar. *Harap maaf. Introduction takde kena mengena dengan tajuk entry*


Masa kecik-kecik dulu masa sekolah tadika adalah masa paling seronok. Pagi-pagi mama hantar saya kat rumah pengasuh where I used to call her Mak. Lepas tu pukul 7.30 baru terhegeh-hegeh nak sikat-sikat rambut tepek bedak kat muka. *Masa ni tak pakai perfume lagi* Lepas tu pukul 8 a.m pergi tadika depan rumah. 


Yang paling best masa makan la kan. Hari-hari makan different meals. Lepas tu main gelongsor dengan kawan-kawan sampai kekadang tu terduduk kat tanah sampai kotor skirt tadika saya. Lepas tu mula lah nak berair mata. Tapi kawan saya baik. Dia pujuk 'ala sikit aje ni. tepuk-tepuk nanti hilang la kotornye'. Baiknya kawan saya tu. Tapi tak ingat dah nama dia apa :(


Masuk darjah satu, tak gerun sangat nak pegi sekolah sebab mama jadi cikgu kelas. First day at school, I was like to hate one of my classmate. Tapi takdelah menyampah sampai nak tonyoh muka dia dengan pemadam papan hitam. Tak tak.


Masa mula-mula sampai kelas, saya dah aim dah satu tempat duduk kosong kat depan. Tetiba ade la sorang budak tu datang terus cakap 'hey tu tempat duduk saya!'. K fine. Masa tu dalam hati dah menyumpah-nyumpah sesumpah itu. Tapi masih control atas dasar mahu menjadi seorang kanak-kanak yang baik. Lepas tu terus pegi kat meja guru.


"Mama tengok lah budak tu.." *sambil air mata bergenang minta simpati*. Lepas tu mama cakap "Ni kat sekolah mane boleh panggil mama" Ok fine lagi. Lepas tu terus panggil Teacher.




Kat tepi sekolah tu ada lah satu kedai apek. Tiap kali balik sekolah mesti pergi bagi duit kat apek tu, tukar dengan mainan, tak pun jajan. Lepas tu kalau gam habis, mesti beli gam yang macam mukus tu walaupun mama dah belikan gam yang elok sikit seplastik. Ala yang dalam bekas yang siap ade sudu kat tepi tu.. Macam la tak pernah jumpa pulak uols nih.. Daratnye.. 


Dan tak dilupakan jugak untuk belon yang kena tiup pakai straw tu. Hari-hari beli.. Lagi satu asam yang dalam botol kecik tu. ami panggil asam taik hidung cine. I dunno why *sigh -.-


Naik sekolah menengah, zaman tingkatan 1 kite tersangatlah nerd. Nerd disini juga membawa maksud pendiam. Of course lah, tak kenal pun muka-muka kat dalam kelas 1A tu. And, kelas tu majoriti Chinese. Ok fine untuk kali yang ke-3. 


Masa form 1 tu kite join rumah sukan kaler Merah. Dan saje nak bagitahu, masa tu kite jadi atlet rumah sukan, Long-distance 3000m. Hebat lah jugak kan dari merentas desa tu yang kena lalu ladang kelapa sawit bagai. Memang anti dengan merentas desa. Tapi suka datang petang-petang sebab nak usha abang senior rumah Merah.




Tidak dilupakan jugak kepada kawad kaki. Masa form 1 masu Pandu Puteri. Lepas tu quit sebab Pandu Puteri sekolah tu macam tah pape je. Lepas tu beralih arah kat Kadet Polis. Whoot..whoot!


Masa ni dah addicted dengan kawad kaki. Biar muka rentung bak iklan Fair & Lovely sebelum guna krim tu. Dah tak kisah pun muka rentung. Petang-petang pi berlatih dekat balai polis sebelah sekolah dengan bantuan Sarjan Zamani dan Koperal Ramli.


Pertandingan kawad individu pun I pernah join you.. Pertandingan buka pasang senjata (M16) pun pernah. Tapi yang tu pair la.. Then pertandingan kawad peringkat sekolah & daerah. Oh lagi satu, masa form 3 kami ikut persatuan Pengakap pi camping kat Air Terjun Bekok. Seronok, sebab jumpa jodoh.


K tu je. Continue to the next chapter. Daa~



Friday, March 23, 2012

Watak–Watak Pengguna Di Facebook





 Desktop Wallpaper · Celebrities · Female 
 Carmen Electra - American glamour model 
MODEL
Tukar gambar setiap hari. Mesti kena nampak gempak setiap hari. Baju pun tak boleh sama setiap profile picture. Kalau boleh warna lens pun wajib lain. Kira tak cool kalau sama je.


PENJENAYAH
Tukar nama setiap hari. Add orang pun dengan nama lain setiap kali.



OVER ACTING

Namanya menggunakan simbol-simbol sehingga menyusahkan kawan-kawan nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat) Tu belum tengok komen lagi contoh 'Hyee.. Rindu larh kat korunk.. Korunk tengah boo what apeww tuh..?'


WARTAWAN

Suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting. Sebagai contoh, 'Hari ni nak pergi shopping jeans kat butik Levis lah..' 30 minit lepas tu 'Hmm.. boringlah jeans kat Levis. Nak window shopping jelah' 


PENGGANAS

Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : 'Sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc')


BINTANG FILEM

Suka update status setiap 5 minit. Kena update sokmo. Nak pi shooting, Penat masa shooting, panas ke hujan bagai. Lepas shooting pun update. 'Baru balik rumah lepas shooting untuk filem KL Penyangak'


BINGUNG

Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-’
Suka post benda-benda yang tak penting.


PERASAN HEBAT

Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy =.=”


BUDAK HINGUSAN

Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?


SHOWOFF

Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile.



Friday, March 16, 2012

Solat itu lebih baik dari tidur!


 

الصلاة خير من النوم

SOLAT itu lebih baik daripada tidur. Itu maksud kalimah di atas. Dan hanya dalam azan Subuh kalimah itu dilaungkan. Tidak pada waktu lain yang menjadikan azan Subuh itu istimewa.

Sayangnya, kita selalu alpa, leka dan lupa betapa istimewanya panggilan itu kerana asyik diulit lena dan mimpi indah ciptaan syaitan untuk menghanyutkan manusia.

Ia bukan semata-mata untuk kita mengerjakan solat. Tetapi hakikatnya memang benar solat itu lebih baik daripada tidur. Malah, hakikat ini turut diakui dalam kajian saintifik yang mendapati kebaikan solat dari sudut kesihatan.

Allah membangunkan kita pada waktu Subuh supaya berterima kasih kerana menghidupkan kita semula setelah menidurkan kita semalaman. Cuba kita renungkan, mengapa kalimah itu hanya dilaungkan sewaktu solat Subuh, tidak pada waktu lain?

Satu kajian mendapati, waktu yang mudah memicu serangan jantung sebahagian besarnya bermula antara pukul 6.00 pagi hingga ke pukul 12 tengah hari. Mengapa?

Sebabnya, jangka waktu inilah berlaku perubahan pada sistem tubuh, yakni kenaikan tegangan saraf yakni dalam perubatan Cina turut dikenali sebagai perubahan saraf simpatis (yang) dan penurunan tegangan saraf parasimpatis (yin).

Kajian perubatan Cina ini juga mendapati bermula antara pukul 3.00 pagi hingga ke siang, tekanan darah beransur meningkat. Risikonya, peningkaran adrenalin yang boleh menaikkan tekanan darah dan menyempitkan pembuluh darah.

Oleh itu, kita diwajibkan bangun solat sebelum fajar menjelma. Salah satu hikmahnya adalah untuk mengawal tekanan darah dan menurunkan risiko masalah serangan jantung.

Pada tahun 1990-an, hasil kajian sekumpulan saintis menemui sejenis zat yang terkandung dalam pembuluh darah. Zat yang dipanggil 'nitrik oksida' ini berfungsi untuk mengembang atau melebarkan pembuluh darah.

Zat ini bukan sekadar boleh dihasilkan sewaktu tubuh sedang berehat atau tidur, malah dapat ditingkatkan apabila tubuh melakukan banyak gerakan setelah bangun daripada tidur.

Bermakna, kadar nitrik oksida dalam darah akan meningkat apabila kita bangun daripada tidur, lalu berwuduk dan bersolat, sekaligus mengurangkan risiko masalah serangan jantung.

Sesungguhnya, setiap yang telah diwajibkan Allah itu terkandung manfaat dan kebaikannya. Allah yang Maha Mengetahui, Dialah yang mengejutkan hamba-hambaNya dari lena dan menerangkan bahawa 'solat itu lebih baik daripada tidur' melalui kalimah azan itu sendiri.

Sabda Rasulullah s.a.w.: "Solat yang paling berat bagi orang-orang munafik ialah solat Isyak dan Subuh. Seandainya mereka tahu aoa makna di dalamnya, maka mereka akan mendatanginya sekalipun dalam keadaan merangkak."



Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday: Titanic Survivor




Friday, March 9, 2012

True Story: Kehidupan seorang pelajar UiTM




Kitaran hidup pelajar-pelajar UiTM.


AWAL SEMESTER: 
Gila sebab terlalu bosan. Minggu pertama; semua orang malas nak pegi kelas. Minggu kedua; bila semua lecturer pegi kursus BTN selama seminggu dan semua kelas dibatalkan =.= Jadi, duduk rumah sewa selama 2 minggu berturut-turut menghabiskan masa tengok movie *bagi yang tempat ada cinema tu kira macam hari-hari pegi tengok wayang sebab orang kaya tokleh lokek duit. yang tak ada cinema, tengok kat laptop je*, makan banyak *celik mata je terus cari makanan sebab tak tahu nak buat apa*, tidur *salah satu aktiviti mengisi masa lapang*, window shopping *hanya untuk pemegang biasiswa JPA sebab JPA lambat masuk*, 
Financial: Berfoya-foya menghabiskan duit yang kerajaan bagi. Masa tu rasa macam dah kaya lah kan. Pegi shopping complex main ambik je segala macam yang disukai. Yelah tengah kaya lah katakan..


PERTENGAHAN SEMSTER: 
Separa gila sebab sibuk nak struggle untuk test. Yang ade 2 test sebelum mid-sem untuk satu subjek tu memang tambah 15% gila. Oh mungkin 23%-37% Belum campur assignment ataupun kerja berkumpulan yang nak kena buat presentation after the mid-semester break. Sibuk nak bagi kerja bagai. Lepas tu bila naik cuti tu terlupa yang sebenarnya kena cari bahan untuk buat presentation sebab terlalu asyik berjoli kat rumah. Tambah sewel bila presentation tu sehari lepas naik cuti mid-sem. Terbaik..!
Financial: Berjaga-jaga sebab duit dah tinggal sikit.
AKHIR SEMESTER:
Gila sebab semua assignment nak kena submit dalam seminggu terakhir sebelum final exam. Masa tu baru nak guna peribahasa 'Masa itu Emas'. Belum kira lagi subjek yang belum habis syllabus dan ia akan menggunakan masa study week untuk cover syllabus yang tak habis tu. Ada yang nak kena buat presentation tu sibuk siapkan preparation. Masa jugak dihabiskan untuk study untuk Test 2 atau Test 3. Masa tu nak mandi pun rasa sayang. Makan dah tak peduli. Makan je apa yang ada kat umah. Dan majoriti mengambil jalan mudah, Meggi.
Financial: Nazak. Bil Broadband terabai. Untung kalau duit sewa rumah dah bagi sedebuk masa awal-awal sem. Yang bayar bulan-bulan tu, no choice kena bayar jugak kalau tak 'Get out of my house!'


Kesimpulan:
Pelajar UiTM ramai yang gila sebenarnya. Kbye.
*harap tak kena banned*

Saturday, February 18, 2012

Do you have...?


Unbelievable when I found these toys in my house. Still have. Hahaha..


Un-roasted chicken

Yay! Roasted chicken.

The fridge

Granny with roasted chicken

Grandpa

Little oven

Cookies is ready!

Cute little puppy

Sebenarnya bendealah ni sepupu bagi kat adik. Birthday present kot. Yang sebenarnya nak cerita macamana ayam tu boleh jadi masak tiba-tiba. Eh masa mula-mula jumpa permainan ni punya lah JAKUN. Yelah kita masa kecik-kecik dulu tak main benda ni.. So kakak pun over-excited nak main sekali.

Anyway, ayam tu kan very miracle. Huahuahua.. When you (I mean me) put a few drops of ice on the chicken kan, it will turns to golden brown color. Magic tak? Same goes to the cookies.

Seronok ngko main tukar-tukar warna macam tu. Hewhew.. Ok tu jelah nak bagitahu. Esok pagi adik dah nak balik UKM. Sobs sobs~ Takde teman nak baling-baling tepung lagi..

Kbye.


Asmidayu Zulaikha Eswan


Rancangan di TV2, Generasi Y. Bukak TV sebab nak tengok Yuyu. Yes, that's it.


3 orang manusia hebat
Dr Raja Shamri
*No, he is not bold. Sewaktu mengcapture gambar tu, gambar sedang bertukar kepada muka pengacara.

JLo Zulaikha 

Dya

Gambar original Dr Raja Shamri


Kbye.


Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday: Strong wind



Saturday, February 11, 2012

Ziyad Patel


Very beautiful recitation.



Tuesday, February 7, 2012

Wordless Wednesday: How to give gifts

Click the image

Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidul Rasul


Salam Maulidul Rasul kepada semua umat Islam di seluruh dunia :)


"Sungguh, telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) Hari Kiamat dan yang banyak mengingati Allah"

Wednesday, February 1, 2012

Who's Your Favourite?

Funny little girl. She's so cute..



Tuesday, January 31, 2012

Chronicle


New film release. Chronicle. Three high school friends gain the superhuman abilities of telekinesis, flight, and invulnerability after making an incredible discovery in a mysterious crater. Soon, though, they find their lives spinning out of control and their bond tested as one of them, Andrew Detmer, embraces his darker side.


Director : Josh Trank
Writer : Max Landis
Starring: Michael B. Jordan, Michael Kelly, Alex Rusell


Sunday, January 29, 2012

The Wedding

Assalamualaikum w.b.t

Kite dah balik dari Terengganu. Yay! Punyalah nak balik cepat sebab Moni & Itam duduk kat rumah berdua aje. Risau. Kang tinggal lama-lama, balik-balik tinggal tulang je. Hehhehheh

I went to Marang. Menginap di Rhu Beach Motel betul-betul kat tepi laut you know. How darat I was. Yelah kat Segamat mana ada pantai meh.. Ada Sungai Segamat aje =.=

That's my uncle *model sekejap*

The first part, masa on the way nak pi chalet, siap singgah kat Pantai Kemasik berpiknik dengan the whole convoyers *perkataan baru aku cipta 3 saat yang lalu*. 12 cars and 47 people. Masing-masing keluarkan masakan yang hebat-hebat belake. Bab makan memang I nombor 1 ok! Ayam goreng, kuih lapis, ayam rendang, ikan masak asam pedas sume I bedal. Makan tak pandang kiri kanan. Konon takut orang mintak ayam goreng sedap. So stingy!




Then, lepas makan weols pi buat senaman ringan *konon-konon*
Cikgu dan anak-anak murid 




The chalet









Petang tu weols pi pusing-pusing cari satey ikan. The most funnies part is when daddy tahan orang jual satey ikan yang naik motor tu tepi jalan. Beria-ria tahan last-last satey ikan tu habis. Hampa. Then pi cari pulak at tepi pantai. Tak tahu nama pantai ye.. Kat situ ada. Fuh! Siap beli RM10 tahu? Suddenly grandpa add more RM10 and akak penjual tu ternganga.



Sempat berkenalan dengan budak kecik ni masa tunggu beli satey ikan.
Ummu Hani.

Ayish nak tak kalau Cik Nana jodohkan dengan Ummu Hani? Ekeke



Ayish dengan Tok Mak a.k.a Mak Ngah 

The groom is my cousin 

Sah suami isteri. Alhamdulillah. 





 Ayish senyum mcm sinis giler!

 Horay horay dapat handphone Cik Wani.




THE END~