Wednesday, April 17, 2013

Bersusah dahulu bersenang kemudian


Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian,
Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

Ececeh.. Berpantun pulak kite ye.. Dalam maksud pantun tu. Dalam dunia sekarang, semua benda perlukan duit. Pergi tandas awam pun kena bayar tau. Punyalah nak kata 'Segala-galanya perlukan wang', walaupun duit tu hanyalah sekeping kertas. Tapi ingat, walaupun everything nowadays need money, but money can't buy happiness. Money can't buy affections. Money can't replace someone that we love.

Ada apa dengan duit?


Dulu masa mak kita bagi RM10, dah rasa macam boleh beli satu dunia. Jangan kata jajan, mainan Tora, Dendang bagai semua masuk dalam bakul. Siap boleh pergi makan mee goreng kat kedai mamak dengan kawan-kawan. 

Masa tu umur-umur macam kita (yang lahir tahun 80-an) tak pakai lagi handphone. Guna public phone aje. Yang bercinta time sekolah tu, sorang bergayut kat public phone, lagi sorang kat telefon rumah. Sampai mak nak guna telefon pun kena berebut dengan anak. Eleh sudah lah korang. Tak nak mengaku ye..

Sekarang ni kalau mak bagi RM10, jangan kata nak ucap "Thanks mak!" malah ditanya pula "Eh mak, takkan 10 ringgit je kot?" Banyak bunyik ngko eh.. Orang dah bagi tu ambil je lah. Lagi mau komplen.

Kalau pergi bank cucuk kat ATM RM100 tu kejap je. Macam air terjun bak kate Abg Burger kiter. Ihiks! Semua tu kenyataan. RM10 tu buat topup je. Kena pulak kalau yang jenis suka bergayut siang malam. Tak sampai sehari pun RM10 tu. Ye tak?


Teringat zaman sekolah dulu. Kalau nak pergi beronggeng dengan kawan-kawan, sebulan awal dah start kumpul duit. Dulu seminggu Ayah bagi RM15. So pandai-pandai lah berjimat nak berjimba punya pasal. Ingat senang-senang ke nak minta duit dengan ayah? Maca-macam soalan ditanya nanti. Bila dah dapat permission nak keluar dengan kawan-kawan, barulah rasa darah kembali mengalir ke seluruh badan.

Sama juga masa time belajar kat kolej dulu. Dapat loan dari PTPTN. Yuran aje dah RM2k per semester. Kira memang tak ada lah dulu poket nak joli-joli. Yelah masa tu belajar dengan institusi swasta, mahu berdarah hidung Ayah kalau tak dapat loan. Duit poket harap duit yang Ayah bank in tiap-tiap bulan, RM200-RM300. Ha dengan duit tu pandai-pandailah nak hidup. Ngko nak makan apa, nak beli apa, nak pergi mana, semua dengan duit tu.

Masa tu saya belajar Diploma in E-Secretaryship. Faham-faham aje lah kan kalau dah nama belajar nak jadi setiausaha, kena tampil bergaya. Muka ni wajib kena tepek bedak, eyeshadow, blusher, lekcu (lipstik) bagai. Baju kena pakai formal everyday. Hari Isnin kena pakai kemeja, blazer & seluar slack hitam. Heels? Of course! Ha korang kira lah berapa budget untuk semua tu.


Ada satu ketika, pernah hampir 2 minggu dalam beg duit ada RM12 sahaja. Ha masa tu baru tahu jerit perih nak hidup. Bukan tak boleh nak call ayah minta duit sikit. Tapi rasa takut dan tak sampai hati. Mana lah tahu time nak minta tu Ayah tengah sesak nak pakai duit kan. So langkah paling selamat ialah berjimat. Mujur housemate pun jenis berjimat.

Ya adik-adik. Bukan senang mak ayah kita nak cari duit. kadang-kadang terpaksa bersengkang mata, tahan malu semata-mata nak kita senang. Bila kita dah senang, kita pula senangkan mereka. Orang tua ni tak nak pun duit kita, diorang cuma nak perhatian je dari anak-anak.

Nenek saya sendiri pernah cakap dengan saya masa kitorang tengah borak-borak, orang tua cuma nak perhatian anak-anak, bukan duit.  

Selagi ada hayat ibu bapa kita, jagalah mereka elok-elok. Jaga hati mereka. Usaha untuk buat mereka gembira, bukan sengsara. Kita mampu buat mak ayah kita gembira kalau kita nak. kita juga mampu buat mak ayah kita sengsara kalau kita nak.

Usahalah dari sekarang supaya kita tak susah dikemudian hari.

Saya masih belum dapat kerja. Banyak dah apply. Macam-macam. Temuduga pun dah pergi. Mungkin belum ada rezeki. Tak apalah, Allah dah atur semuanya. Harap pembaca sekalian doakan saya ye. Buat bisnes jual kek dan kuih-muih kat rumah sekarang untuk dapat duit poket. Yang penting halal. jenguk-jenguk lah blog masak-masak saya kat SINI. Kalau rasa nak order contact saya kat Facebook ye. *Sempat promote pulak. Ihiks!*

Pesanan khidmat masyarakat ini dari saya Syazana Aziz untuk semua dan untuk diri sendiri.

Yang baik datang dari Allah dan yang kurang itu adalah dari saya sendiri.




Wednesday, April 10, 2013

Zaman Kegemilangan Biodata




Masa zaman sekolah, popular betul kalau bab-bab tulis biodata ni. Buku biodata haruslah buku yang bling-bling, yang grand-grand. Kalau yang agak-agak takde duit nak beli buku ohsem tu pakai buku tulis je, pastu balut la cantik-cantik. Eh of course lah benda ni orang perempuan yang buat. Kira jambu kalau budak lelaki yang ada buku biodata cun melecun.

Budak-budak sekarang mana ada dah buku biodata macam weols dulu. Sekarang pakai BB je. Tak pun Whatsapp kan. Kelas kau Jah.. Kiter pun pakai handphone kokak aje.

Kelas tau buku biodata weols. Tapi yang pink tu Seboni punya.


Tadi adik duk belek-belek almari, adalah buku biodata kitorang masa sekolah dulu. Lepastu di abaca la kuat-kuat.

“Polan binti Pulun. Kak, dia ni ada kat mana sekarang? Cita-cita dia nak jadi pendidik. Lawaknye baca! Kihkihkih”

“Ha kawan awak yang nama Joe Jambul *bukan nama sebenar* ni kemain cita-cita dia. Nak jadi angkasawan. Hahaha!”

Eh hello! Kalau korang tak gelak baca biodata masa time sekolah dulu, memang korang ni terputus urat kentut. Semput-semput kot baca. Siap gula inhaler. Hehe.. Bahaya betul ketawa banyak ni.. Hati pun rosak.

Dulu, masa saya admire boyfriend saya kan, siap suruh kawan pi amekkan autograph dia. Hahaha! Alamak bocor dah rahsia. Lepas tu bila dah dapat autograf tu, punyalah senyum sampai ke telinga kan. Alhamdulillah persahabatan itu masih kekal sampai hari ni.

Ni abang bege punya. Lepas baca makan ubat migrain. Bhahaha!

Macam-macam jenis biodata yang ada dalam buku-buku tu. Ada yang tulisan kemas, ada yang tulisan macam typewriter, ada yang tulis tunggang langgang macam baru lepas kena serang Tornado pun ada.. Benda-benda macam nil ah sebenarnya pengubat rindu zaman sekolah dan juga kawan-kawan dulu. Yang tulis alamat tu, sekarang ni ntah duduk lagi ke tak kat tempat tu kan.. Nombor telefon tu ntah ada lagi ke tak..

Yang ni ambil dengan akak Fasilitator masa ada camping dekat Taman Yayasan. Masa tu Form 3.

Yang ni is from the most pretty teacher kat sekolah. Weols panggil dia Cikgu Rosalinda.

Ok this one is from my classmate. He lives at the behind area of my house. Each time after school, when he ride his bike, he will ride his bike next to my room and jerit "Nanaaaa...!!!!" then he go. Aiyaa...

How about yours? Let's share :)